STORM! contest 2015

Tijdens de eerste editie van het festival STORM! (april 2013) organiseerde het Oostendse kunstencentrum Vrijstaat O. in samenwerking met JazzLab Series en vzw Muziekmozaïek de eerste editie van de STORM! contest, een wedstrijd voor jong jazztalent. Laureaat van deze wedstrijd was Nordmann(foto), die op de volgende editie van STORM! (februari 2015) zijn debuutalbum in première voorstelt. De tweede editie is meteen een stuk prestigieuzer door de alliantie met een extra partner (De Werf Records) en een ruimer prijzenpakket. De organisatie wil zich met deze wedstrijd vooral richten op de nieuw(st)e generatie muzikanten met groeipotentieel.

 

 

Vrijdag 13 februari vond in Vrijstaat O. (Oostende) de tweede editie van de STORM! contest plaats, een wedstrijd voor jong jazztalent. De finale werd gewonnen door SCHNTZL, het duo van Bruggeling Hendrik Lasure (piano) en Casper Van de Velde (drums).

 

Uit het juryverslag: 'De jury waardeerde het verrassende geluid en de originele bezetting van dit duo dat onbevangen en vol enthousiasme een eigen geluid bracht. De muziek is intuïtief, speels, suggestief en pakkend. Beide muzikanten getuigen van een authentiek talent.'

 

Deze wedstrijd is een samenwerking van Vrijstaat O., JazzLab Series, De Werf en Muziekmozaïek. Op basis van demo’s selecteerde de jury drie beloftevolle bands die tijdens de finale uitmaakten wie in de voetsporen mocht treden van Nordmann (winnaar 2013). 

 

SCHNTZL mag rekenen op een mooi prijzenpakket:

- creatietraject bij Vrijstaat O.

- een tournée van JazzLab Series

- een release op het W.E.R.F.-label

- een wildcard voor de finale van B-jazz

- een exclusieve reportage in Jazzmozaïek

 

De jury bestond uit Mik Torfs (JazzLab Series), Filip Verneert (Muziekmozaïek), Benny Claeyser (De Werf), Peter Vermeersch (Flat Earth Society) en Wannes Gyselinck (journalist).

 

De andere finalisten waren John Ghost en Joachim Caffonnette Quintet.

 

- JOACHIM CAFFONNETTE QUINTET: groep rond de Brusselse pianist Joachim Caffonnette. Van 2012 tot 2014 hadden ze een residentie in de Sounds Jazz Club. Na een eerste EP wordt nu gebroed op een debuutalbum. Invloeden van Debussy tot Kurt Rosenwinkel, maar ook Wayne Shorter en Herbie Hancock. Post-bop muziek. Met Joachim Caffonnette (piano), Laurent Barbier (saxofoon, fluit), Florent Jeunieaux (gitaar), Armando Luongo (drums) en Daniele Cappucci (contrabas)

 

- JOHN GHOST: band rond gitarist-componist Jo De Geest; instrumentale muziek met invloeden van jazz, free jazz, hedendaags klassiek en progressieve rock. Vaak filmisch of sferisch, op andere momenten zeer groovy. Met Jo De Geest (gitaar), Lieven Van Pee (contrabas), Elias Devoldere (drums), Rob Banken (saxofoon), Wim Segers (vibes) en Karel Cuelenaere (keys).

 

- SCHNTZL: op amper 17-jarige leeftijd kan Bruggeling Hendrik Lasure nu al bestempeld worden als een ’rising star’. SCHNTZL is zijn duo met drummer Casper Van de Velde. Ze brengen eigen werk waarbij vrije geïmproviseerde delen afgewisseld worden met strikte compositie.